רגע לפני שעונת הגיוסים מתחילה רצינו לבדוק מה מידת הנכונות של הנוער היום להתגייס לקרבי, מה זה אומר כושר קרבי, איך ניתן להתכונן לגיוס ואיך להגדיל את הסיכויים להתקבל ליחידות הקרביות של צה"ל
מאת עינת בר-עם שנבל | כתבת העיתון News |
אם נתבסס על הנתונים שמוצגים בתקשורת, קיימת מידי שנה ירידה הדרגתית באחוז המתגייסים לקרבי אבל אם תשאלו את דור דגני אצלו ההיפך הוא הנכון. דגני, יוצא יחידת אגוז, והיזם והבעלים של 'כושר קרבי דגני' מאמן ואחראי מידי יום לעשרות קבוצות ילדים ונוער בכל רחבי הארץ, בהן נערים ונערות שכל חלומם הוא להתגייס ליחידות הקרביות בצה"ל.

"אני מאמין שהצבא אינו רק תרומה למדינה, אלא מהווה מסגרת שמבגרת את הנוער ומחדירה בו ערכים איכותיים ונכונים שהופכים אותנו אחר כך לאנשים טובים יותר", מסביר דור דגני.
אז איך למעשה מתכוננים לצבא ומה עושים כדי להתכונן לגיבושים?
"כושר קרבי הוא מושג שגור בקרב בני הנוער העומדים רגע לפני גיוס אבל רבים מהם מגיעים לימי גיבוש ומיונים ונוכחים לגלות שלמרות שהם משחקים כדורסל, כדורגל ואפילו מתאמנים בטריאתלון הם פשוט לא מצליחים להתמודד עם האינטנסיביות והעומס הקיים בגיבוש ופורשים לאחר כ-20 דקות. רק אז למעשה מחלחלת ההבנה האמיתית על משמעות הכושר הקרבי.
מצבים כאלה, לא אחת, יוצרים הלם גדול לגוף ולנפש, ובהמשך ישיר לכך- השפעה קוגניטיבית שלילית, תסכול ופרישה מיום הגיבוש שמובילה לעיתים לירידת מוטיבציה לגיוס קרבי הדורש מאמץ פיזי. לכן יש להתכונן לימי המיונים, הגיבושים והגיוס באופן שונה מהאימונים המוכרים לנו ולבוא כשאנחנו מוכנים ויודעים מה מצפה לנו במהלך היום האינטנסיבי", מסביר דגני.
כושר קרבי הוא סוג כושר שונה מכל סוג כושר אחר. כושר קרבי מבוסס ומיועד לגיבושים בהם בוחנים: איתנות, חוזק מנטאלי וחוזק פיזי, עקביות ומעל הכל – גישה. לרוב במהלך אימוני הכושר הקרבי ישלבו מספר אלמנטים ובהם ספרינטים, סחיבת משקל, זחילות, תרגילי דינאמיקה קבוצתית ותרגילי כוח מתפרץ בעת ובעונה אחת. המטרה העיקרית הינה להרגיל ולשפר את סיבולת לב הריאה ולאפשר לנו לעמוד בעומסים גדולים יותר לזמנים ארוכים יותר", מסכם דגני.

אז איזה טיפים היית נותן למי שעומד לעבור גיבוש לאחת הסיירות או לחילופין עומד בפני גיוס ליחידה קרבית?
"כדי להתכונן לגיבושים בצורה יעילה רצוי לבצע את האימונים על חול ים, שכן ימי המיון מתבצעים בחול וחלק ניכר מהם אף בעליות תלולות. חוסר הודאות הקיים בגיבושים הינו מרכיב עיקרי המכשיל את רוב המלשב"ים, לא ברור מתי הגיבוש יגמר, מה יהיה התרגיל הבא וכל זה בנוסף לתשישות מביאים לקוקטייל של ויתור עצמי. על כל מלש"ב לבחון ולחזק את החוסן המנטלי שלו ע"י תרגילים בעצימות גבוהה וכך תרגולים מנטאלים לחיזוק החוסן הנפשי במבחני מאמץ, כי בסופו של יום כמאמר הקלישאה – הכל בראש".
על כל אחד לדעת מה הוא המקום שנותן לו מוטיבציה להמשיך. זה יכול להיות זמזום שיר בראש, אפשר לדמיין מישהו חשוב לנו שמסתכל עלינו מהצד, לנשוך שפתיים, להתפלל – כל אחד ומה שעוזר לו ומחזק אותו. מאפיין נוסף הינו פרק זמן ההתאוששות. היות וקצב האימון מהיר ואינטנסיבי הוא אינו מאפשר זמני מנוחה גדולים בין התרגילים. באימון כושר קרבי נמדדת היכולת להתאושש מהר מתרגיל פיזי מאומץ ולהמשיך לתרגיל נוסף תוך שמירה על נחישות ועקביות.
אז איך האימונים בשיעורים מספקים לנערים והנערות סיכויים טובים יותר להתקבל ליחידות קרביות?
לחניכים בכושר קרבי דגני יש שני אלמנטים. האחד זה האימון הפיזי שמשתפר ככל שמתמידים באימונים וכמובן תוך עבודה על עמידה בזמנים, מהירות תגובה ושיקול דעת. אלמנט נוסף ואפילו חשוב יותר הוא האלמנט האישי והנפשי. כל החניכים יעידו בעצמם שכתוצאה מהאימונים תחושת הביטחון העצמי עלתה, הערבות ההדדית כלפי החברים לקבוצה ובכלל, החשיבות שבהתנדבות ותרומה לקהילה ועוד ועוד. ערכים שלא תמיד קיימים אצל נערים בתיכון. הקבוצה הופכת אותם לאנשים טובים יותר ובטוחים יותר".

אז מתי כדאי להתחיל?
"במסגרת האימונים שלנו יש כיתות של ילדים החל מגיל 6 ועד גיל 18. בגילאים הצעירים מדובר יותר בחוויה עבור הילדים והחוג נקרא- 'אימון ספורט' ובו תוכנית אימונים המותאמת לכיתות א'- ו'. ישנם תרגילי זריזות, חשיבה תחת מאמץ נתון, פיתוח עבודת צוות וקרב מגע.
יש קבוצות שמתחילים כבר בכיתה ח'- ט' שגם רואים בכך אימון כושר לכל דבר, להם אנחנו קוראים "כושר לנערים בסגנון קרבי" – כאשר החלק "הקרבי בא לידי ביטוי במשמעת, עמידה בזמנים, סדר באימון וכו'- חשוב לי לציין בגילאים האלו אנחנו לא מדברים עם הילדים על צה"ל וגיבושים בכלל. וכמובן החלק הארי הוא נערי כיתות י'-יב שמתכוננים לגיבושים ולגיוס ורוצים לדעת שהדבר יאפשר להם את הסיכויים הגבוהים ביותר להתקבל ליחידות קרביות. ולהם כבר יש מסעות, אימוני קרב מגע אינטנסיביים וכמובן סימולציות המדמות גיבושים וימי סיירות".
איזה מסר היית רוצה להעביר למי שלא מעוניין לשרת או לחילופין לא רוצה שירות קרבי?
"אני מאמין שכל שירות, בין אם הוא קרבי או לא, הוא משמעותי. לכל אחד יש מקום בצבא וכל אחד נותן ותורם למערכת את מה שהוא מסוגל ויכול. מי שלא רואה את החשיבות שבשירות אני מאמין שהתובנה תגיע אליו בגיל מאוחר יותר ואז זה כבר יהיה מאוחר מדי. מניסיוני למסגרת הצבאית יש מה לתרום לכל אחד. לפרטים נוספים ומידע לחצו כאן>>